Pizza z pieczarkami


Składniki:

ciasto:
400 g mąki
200 ml wody letniej
50 g drożdży świeżych
pół łyżeczki soli łyżeczka cukru
3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego

sos:
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
4 łyżeczki keczupu
1 łyżeczka cukru

dodatki:
4 pieczarki
pół cebuli
3 plasterki pomidora
wędlina
ser żółty
ser mozzarella

Wykonanie:
Drożdże wymieszać z cukrem i wodą, do miski wsypać mąkę i sól, zalać drożdżami i wyrabiać ok. 10 min., pod koniec wyrabiania dodać oliwę. Odstawić w ciepłe miejsce na 1h.
Składniki na sos połączyć.
Pieczarki pokroić w plasterki, cebule w cieniutkie piórka, wędlinę w kostkę, ser zetrzeć na tarce.
Gdy ciasto podwoi objętość, rozwałkować je na kształt pizzy i umieścić na formie. Na ciasto wysmarować sos, zostawiając mały odstęp od brzegów, następnie ułożyć kolejno cebulę, pieczarki, pomidora, wędlinę i ser żółty, na koniec posypać mozzarellą. Piec w 220 st. przez 15- 20 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz