Strucla z marmoladą i kruszonką



Składniki:
750 g mąki pszennej
2 jajka
300 ml mleka
90 g cukru
8 g cukru waniliowego
100 g rozpuszczonego masła
1 łyżeczka soli
25 g drożdży świeżych

Dodatkowo:
1 słoiczek marmolady
mleko

Kruszonka:
100 g masła
20 łyżek mąki pszennej
8 łyżek cukru
16 g cukru waniliowego

Drożdże wymieszać z odrobiną cukru i mąki, odstawić w ciepłe miejsce na 10 min., z reszty składników wyrobić ciasto, pod koniec dodać rozpuszczony tłuszcz i na końcu zaczyn z drożdży, wyrobić ciasto, tak, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 1h.
Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na grubość około 4 mm i długość blaszki. Posmarować połową marmolady, zawinąć w roladę. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Zwinięte strucle ułożyć na blaszce, o wymiarach 25x35 cm w odległości od siebie, końcem zwinięcia do dołu. Przykryć, pozostawić do podwojenia objętości, strucle powinny się prawie zetknąć ze sobą.
Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać ze sobą.
Wierzch ciasta posmarować mlekiem i posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 160 st. ok. 1h, aż wierz ładnie zbrązowieje.

2 komentarze: