Szarlotka Ani


Składniki:
1 kg jabłek
3 szklanki mąki
4 jajka
1, 5 szklanki cukru
250 g margaryny
2 łyżki śmietany
garść rodzynków
3 łyżki kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat śmietankowy
szczypta soli
cukier puder do posypania

Wykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pół szklanki cukru, szczyptę soli, śmietanę, oddzielone od białek żółtka, margarynę i zagnieść ciasto.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, osłodzić (u mnie jabłka dość kwaśne więc dałam pół szklanki cukru), wymieszać z rodzynkami i kaszą manną, dodać aromat śmietankowy i wymieszać.
Ciasto podzielić na 2 części. Jedną połową wykleić dno foremki (wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem) o wym 24x24cm i na to wyłożyć przygotowane jabłka.
Z białek ubić sztywną pianę, dodając stopniowo 6 łyżek cukru i szczyptę soli, wyłożyć na jabłka i całość przykryć pozostałym ciastem, startym na tarce.
Piec ok. 40 min. w 200 st.

1 komentarz:

  1. Kuchnia marzeń21 kwietnia 2016 18:38

    Zrobiłam, do jabłek dodałam jeszcze cynamonu i pachnie pięknie w całym mieszkaniu, a szarlotka przepyszna

    OdpowiedzUsuń