Wiosenny sernik na zimno



Składniki:

Spód:
8 łyżek masła
300 g herbatników
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
łyżka dżemu np. morelowego lub brzoskwiniowego

Masa:
1 galaretka wiśniowa
1 galaretka cytrynowa
800 g twarogu zmielonego na gładko
3 łyżki żelatyny
300 ml śmietanki 36%
4 żółtka
150 g cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
puszka brzoskwiń
150 g malin lub truskawek

Wykonanie:

spód:
Tortownicę wysmarować odrobiną masła.
Herbatniki pokruszyć, wymieszać z przyprawami, dżemem i rozpuszczonym masłem. Wyłożyć na dno tortownicy i odstawić do lodówki, by spód się dobrze związał.

masa:
Galaretki rozpuścić w wodzie (oddzielnie). żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, odstawić do przestudzenia. Żółtka utrzeć z cukrami na puszysta, gładką masę. Do żółtek dodawać stopniowo ser, ciągle miksując, dodać żelatynę i na końcu delikatnie połączyć z bitą śmietaną.
Masę serową podzielić na dwie części, pierwszą wyłożyć na przygotowany wcześniej spód, gdy lekko stężeje wlać tężejącą galaretkę, odstawić do stężenia, przykryć pozostałą masą serową, udekorować owocami i zalać pozostałą galaretką.
Odstawić do stężenia do lodówki na co najmniej 4 h.

*Zamiast spodu z herbatników można użyć ciasta biszkoptowego.

4 komentarze:

  1. mmm, uwielbiam takie desery :) pięknie się prezentuje i zapewne rewelacyjnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdybym mogła wysłać kawałeczek mailem napewno bym to zrobiła :)

      Usuń