Składniki:
Spód:
8 łyżek masła
300 g herbatników
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
łyżka dżemu np. morelowego lub brzoskwiniowego
Masa:
1 galaretka wiśniowa
1 galaretka cytrynowa
800 g twarogu zmielonego na gładko
3 łyżki żelatyny
300 ml śmietanki 36%
4 żółtka
150 g cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
puszka brzoskwiń
150 g malin lub truskawek
Wykonanie:
spód:
Tortownicę wysmarować odrobiną masła.
Herbatniki pokruszyć, wymieszać z przyprawami, dżemem i rozpuszczonym masłem. Wyłożyć na dno tortownicy i odstawić do lodówki, by spód się dobrze związał.
masa:
Galaretki rozpuścić w wodzie (oddzielnie). żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, odstawić do przestudzenia. Żółtka utrzeć z cukrami na puszysta, gładką masę. Do żółtek dodawać stopniowo ser, ciągle miksując, dodać żelatynę i na końcu delikatnie połączyć z bitą śmietaną.
Masę serową podzielić na dwie części, pierwszą wyłożyć na przygotowany wcześniej spód, gdy lekko stężeje wlać tężejącą galaretkę, odstawić do stężenia, przykryć pozostałą masą serową, udekorować owocami i zalać pozostałą galaretką.
Odstawić do stężenia do lodówki na co najmniej 4 h.
*Zamiast spodu z herbatników można użyć ciasta biszkoptowego.
mmm, uwielbiam takie desery :) pięknie się prezentuje i zapewne rewelacyjnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńGdybym mogła wysłać kawałeczek mailem napewno bym to zrobiła :)
UsuńCudownie kolorowy!
OdpowiedzUsuńUwielbiam kolorowe desery i ciasta dlatego :)
Usuń