Rolada z cukierkowym kremem


Składniki:
biszkopt:
3 jajka
100g mąki
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
100g cukru
szczypta soli
aromat waniliowy

krem:
250g ulubionych twardych cukierków (np. karmelki)
500g śmietany 36%

polewa:
50g margaryny
2 łyżki cukru
łyżka śmietany

Wykonanie;

Jajka ucieramy na puszystą masę z cukrem, dodajemy pozostałe składniki na biszkopt i miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Piekarnik nagrzewamy do 220 st., formę piekarnikową (dużą wym. 33x33) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy margaryną i równomiernie rozprowadzamy ciasto, pieczemy ok. 12 min, aż ciasto zrobi się sprężyste i rumiane.
Arkusz papieru wysypać cukrem pudrem, wyłożyć na papier upieczone ciasto i zrolować, pozostawiając tak do ostygnięcia.

Śmietankę i cukierki umieszczamy w rondelku na niewielkim ogniu i niedoprowadzając do wrzenia, mieszając, rozpuszczamy cukierki. Gdy się całkowicie rozpuszczą, przekładamy do lodówki do schłodzenia (śmietanka musi być bardzo zimna, by się ubiła). Zimną mieszankę ubijamy mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania bitej śmietany.
Krem przekładamy równomiernie na ciasto i zwijamy w rulon.

Margarynę, cukier i śmietankę podgrzewamy do rozpuszczenia, studzimy i polewamy roladę.

* Do rolady możemy dodać ulubione owoce, konfiturę, dżem lub orzechy.

1 komentarz:

  1. Pomysł na krem rewelacja, zrobiłam i okazało się że krem wystarczył, bez ciasta. Zjedliśmy w pucharkach z owocami

    OdpowiedzUsuń