Churros




Składniki: 
30 g masła
szczypta soli
2 łyżki cukru
szklanka wody
200 g mąki
2 jajka
olej do smażenia
cukier puder

Wodę, cukier, szczyptę soli i masło zagotować, aż masło się rozpuści, wsypać mąkę i energicznie mieszać do uzyskania jednolitego ciasta.
Ciasto przełożyć do miski, wystudzić, dodać jajko i dokładnie miksować, następnie dodać drugie jajko, zmiksować.
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego lub maszynki do ciastek z największą końcówką w kształcie gwiazdki.
Ciasto wyciskać na dobrze rozgrzany olej tworząc długie paski, piec do zrumienienia. Upieczone odsączyć i chłodne posypać cukrem pudrem.

3 komentarze:

  1. Churrosy idealne, pyszne. Uwielbiam twoje przepisy, nie wymyślasz, nie udajesz niewiadomo kogo... cenię cie za skromność i za to że twoje przepisy zawsze mi się udają. Dzieki wielkie i powodzenia w dalszych przepisach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kinga, nie dziękuję, coby nie zapeszać :) Cieszę się, że mogę gościć w twojej kuchni :)

      Usuń
  2. Faktycznie pyszne, robiłam już 2 raz i smakują jak te w Hiszpani, dzięki temu znowu jestem na wakacjach.

    OdpowiedzUsuń