Sernik oszczędny


adaddddddddddddd


składniki: na dużą, standardową blachę
Spód ciasta:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
3 żółtka
pół kostki margaryny
1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa twarogowa:
1 kg twarogu (2- krotnie zmielonego lub twarogu Emilki :))
150 g margaryny Zwykłej
1, 5 szklanki cukru
6 jajek + 3 białka pozostałe po cieście
1 budyń śmietankowy
cukier waniliowy opakowanie

Wykonanie:

Spód ciasta:
Podane składniki wymieszać, zagnieść ciasto, wylepić dno formy (wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia).

Masa:
Białka oddzielić od żółtek, do żółtek dodać cukier i cukier waniliowy, utrzeć, dodać budyń i twaróg, wymieszać na jednolita masę. Z białek ubić sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ubitą pianę dodać do twarogu i pozostałych składników, delikatnie wymieszać, by masa była jednolita i wylać na spód ciasta.
Całość wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec w 160- 180 st C, aż wierzch ciasta zrobi się jasno brązowy, ok. 1h
Po tym czasie piekarnik wyłączyć, lekko uchylić, ciasto pozostawić w środku do ostygnięcia. 
Smacznego...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz