Zimne nóżki drobiowe



Składniki:
- kg piersi z kurczaka lub udek
- 1/2 porcji włoszczyzny (bez kapusty)
- cebula
- liść laurowy
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- curry
- ziele angielskie
- ugotowane na twardo 2 jajka
- natka pietruszki
- żelatyna

Wykonanie:
Kurczaka wkładamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą, gotujemy, wybieramy szumy.
Zmniejszamy ogień, dodajemy cebulę, włoszczyznę, przyprawy.
Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka, dosalamy w razie potrzeby do smaku.
Żelatynę mieszamy w gorącej wodzie, dodajemy do wywaru.
Na spodzie miseczek układamy kawałki jajka i pietruszkę, ugotowane w wywarze mięso (w równych proporcjach) i zalewamy jeszcze raz zagotowanym wywarem z żelatyną.


Żelatyny powinniśmy użyć w proporcji ok 5-7 łyżek na litr wywaru, wtedy galareta wyjdzie idealna... 
S M A C Z N E G O 

2 komentarze: