Sernik Batoon


Składniki:              (tortownica 24cm)

Spód:
200 g herbatników
75 g margaryny
1 łyżka cukru pudru

Masa sernikowa:
1 kg serka Emilki lub twarogu sernikowego
2/3 szklanki śmietany 36%
5 jajek
1/2 puszki masy toffi
szklanka cukru pudru
cukier waniliowy
120 g zmielonych orzeszków ziemnych- solonych
100 g gorzkiej czekolady
budyń waniliowy

Poza tym:
pozostała masa toffi
1 baton snickers
15 szt. małych bezików

Wykonanie:

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
Herbatniki mielimy drobno, mieszamy z roztopioną margaryną i cukrem pudrem, powstałym ciastem wykładamy spód tortownicy i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy sernikowej.

Orzeszki i czekoladę siekamy bardzo drobno, mieszamy je z pozostałymi składnikami masy sernikowej. Gotową, jednolitą masę przelewamy na spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. na 25 min. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 st i pieczemy jeszcze około godziny.

Upieczony sernik studzimy, na wierzch wylewamy pozostałą masę toffi i dekorujemy bezami i pokrojonym w plasterki batonem.
SMACZNEGO

1 komentarz: