Indyczka faszerowana



Składniki:
- 1 kg piersi indyczej
- 30 dag marchewki
- 40 dag pora
-25 dag chudego twarożku
- pęczek włoszczyzny
- 4 pomidorki
- 1/2 szklanki rosołu (instant)
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 żółtko- 4 łyżki musztardy
- sół, pieprz
- natka pietruszki do przybrania


Wykonanie:1. Marchew pokroić w małe plasterki, obgotować przez 5 min we wrzącej, osolonej wodzie, odsączyć.
2. Pora pokroić w krążki.
3. Twaróg, 2 łyżki musztardy i żółtko utrzeć na gładką masę, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać marchew i pora.
4. W piersi wyciąć kieszeń, napełnić przygotowanym farszem.
5. Mięso spiąć wykałaczkami i ścisnąć nitką.
6. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok. 1h 15 min.
7. Włoszczyznę pokroić w spore kawałki, zalać dwoma szklankami wody, posolić i gotować ok. 20 min.
8. Pomidory pokroić na kawałki, resztę pora podsmażyć na teflonie, następnie rozprowadzić rosołem, dodać pomidory i dusić ok 5 min, doprawić solą i pieprzem.
9. Powstały sos przecedzić , dodać jogurt, zagotować. Doprawić do smaku.Indyczkę przed podaniem polać sosem i udekorować natką... SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz