Klasyczne leczo


leczo


Składniki:
3 cebule
4 duże papryki
olej do smażenia
3 pętka kiełbasy
3 pomidorki
ząbek czosnku
łyżka papryki słodkiej
sól i pieprz
łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki keczupu ostrego

Wykonanie:
Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju, paprykę pokroić w plastry, wrzucić do garnka, podlać odrobiną wody, dodać pomidorki i dusić pod przykryciem, po ok. 5 min dodać cebulę i dalej dusić ok. 10 min.
Kiełbasę pokroić w księżyce, podsmażyć na patelni, dodać do garnka, dusić na maleńkim ogniu jeszcze ok. 20 min.- by papryka zmiękła.
Na koniec dodać keczup, koncentrat, posiekany ząbek czosnku i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić jeszcze ok. 10 min.
Im leczo dusimy dłużej, tym zyskuje na smaku, więc nie należy się spieszyć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz