Gulasz z podrobów drobiowych



Składniki:
0,5 kg żołądków drobiowych
(opcjonalnie gulasz możemy zrobić z 0,25 kg żołądków i tyle samo serc drobiowych)
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 cebula
1 marchewka
po łyżeczce papryki słodkiej i ostrej
sól i pieprz
3 łyżki oleju 3 łyżki mąki
3 szklanki wody


Podroby podsmażamy na oleju, dodajemy przyprawy. Podlewamy 1 szklanką wody i dusimy do miękkości ok. 30 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i pokrojoną w półksiężyce cebulę. Dusimy, aż będzie miękka, w razie potrzeby dolewamy wodę, by ta przykryła całość. W szklance mieszamy 3 łyżki mąki z zimną wodą, hartujemy sosem z duszenia i dodajemy, mieszając do podrobów. Całość chwilę gotujemy. Podajemy z gotowanymi ziemniaczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz