Wieprzowe roladki Zawijaski




Składniki:
  • 10 kawałków wieprzowiny (u mnie był schab)
  • 10 małych kwaszonych ogórków
  • 10 plasterków wędzonego boczku
  • musztarda (w zależności jaką najbardziej lubimy, u mnie stołowa)
  • 10 plastrów cebuli
  • sól, pieprz
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 500 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego)
  • mąka ok. 2 łyżek
  • 2 ząbki czosnku


Wieprzowinę rozbić na cienkie placki, przyprawić solą i pieprzem i posiekanym czosnkiem. Każdy kawałem posmarować musztardą. Na każdy placek kłaść plaster boczku, cebulę i ogórka, zwinąć, spiąć wykałaczką. Każdą roladkę podpiec na oleju, aż się mocno zarumieni. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać pomidorami i bulionem, doprawić do smaku. Piec ok. 50 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. 15 minut przed końcem pieczenia piec bez przykrycia.

Doskonałe danie na niedzielny obiad, roladki można zrobić również z drobiu. Świetnie smakuje z piure ziemniaczanym (ugotowane, osolone ziemniaki wymieszane z roztopionym masłem i mlekiem z gałką muszkatołową i koperkiem). Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz