Murzynki, czyli ciepłe lody



Składniki:
4 duże białka
300g cukru
10 wafelków małych
1/4 szklanki wody

Polewa:
łyżka oleju
2 łyżki śmietany
czekolada tabliczka

Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy 50g cukru, ubijamy.
250g cukru rozpuszczamy w garnuszku z dodatkiem wody. Dodajemy do ubitej piany lejąc cienkim strumieniem, mieszając cały czas.
Stawiamy nad kąpielą wodną i ubijamy jeszcze ok. 5 min.
Masę nakładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy wafelki, odstawiamy do lodówki na ok. 15min.
Czekoladę, śmietanę i olej umieszczamy nad kąpielą wodną i mieszając rozpuszczamy.
Odstawiamy, by nieco ostygła.
W czekoladzie moczymy Murzynki do góry dnem i odstawiamy na chwilę do lodówki.

Murzynki wyszły bardzo słodkie, więc proponuję smakować białka i dodać cukier wg upodobania SMACZNEGO!

1 komentarz: