Gołąbki w sosie z kiszonej kapusty

,



Składniki:
1,5 kg mięsa mielonego
2 paczki ryżu
2 jajka
główka białej kapusty
1 cebula
margaryna do smażenia
przecier pomidorowy
cukier,sól, pieprz, vegeta
łyżka mąki
kapusta kiszona ok. 150g
3 listki laurowe

Ryż gotować ok. 5 minut, wystudzić, dodać do mięsa razem z jajkiem, solą, pieprzem i vegetą. Cebulę usmażyć na margarynie, dodać do mięsa, wymieszać.
Liście kapusty sparzyć we wrzątku ok. 3-4 minut (do miękkości, by się dobrze zawijały). 
Na liść ułożyć kulkę farszu, zwinąć.
Tak przygotowane gołąbki przesmażyć na margarynie i układać na wyłożonym liśćmi kapusty naczyniu żaroodpornym, dodać listki laurowe, a na wierzch ułożyć kapustę kiszoną.
Przecier (3 łyżki) wymieszać w 500ml rosołu i łyżką cukru, wlać na gołąbki, wszystko zakryć liśćmi kapusty białej. Piec w 190st. przez 1,5 h- 2h.
Następnie wyjąć gołąbki, sos zblendować, wymieszać z mąką, przecedzić przez sito, zagotować i polać gołąbki. SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz