Drobiowe kotlety mielone z koperkiem w sosie pomidorowym



Składniki:
- pierś z kurczaka
- dwa jajka ugotowane na twardo
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, papryka słodka i ostra, biała gorczyca, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, kminek mielony, chili, gałka muszkatołowa, goździki- wszystkie przyprawy do smaku, dosłownie szczypta każdej
- pół łyżeczki kucharka
- jajko
sos:
- przecier pomidorowy łyżka
- szklanka wody
- troszkę słodzika
- chili
- pół łyżki skrobi


Wykonanie:
Piersi umyć, zmielić, dodać również zmielony koper, czosnek i jajka ugotowane na twardo. Dodać surowe jajko, przyprawić. Formować małe kotleciki i smażyć na rozgrzanym teflonie na brązowo- złoty kolor.

Przecier pomidorowy wymieszać z wodą i słodzikiem, dodać skrobię, zagotować, aż zgęstnieje. Doprawić do smaku chili.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz