Królik pieczony z rozmarynem i warzywami



Składniki:
tuszka królicza
kilka gałązek rozmarynu
sól, pieprz, vegeta, papryka ostra
liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
2 łyżki octu
olej
5 małych marchewek
dowolne, ulubione warzywa (u mnie mrożone warzywa na patelnię)

Wykonanie:
Tuszkę myjemy, dzielimy na kawałki. W misce przyprawiamy, dodajemy ocet, troszkę oleju, liść laurowy i ziele oraz rozmaryn, mieszamy, odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Zamarynowane mięso smażymy na oleju i dużym ogniu, by mięso zamknęło smak w środku. Usmażone przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy marchewkę i warzywa, podlewamy wytworzonym z marynaty sosem i przykryte pieczemy w 180 st. do miękkości, na pół godziny przed końcem pieczenia można odkryć mięso.
Podajemy z ziemniakami.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz