Sernik ala wiedeński




Składniki:
  • ciasto kruche:
  1. 150 g mąki
  2. 80 g masła
  3. 50 g cukru pudru
  4. 1 żółtko
  • masa serowa:
  1. 1 kg twarogu
  2. 100 g masła
  3. 6 jajek (rozdzielonych)
  4. 400 g cukru pudru
  5. 50 g smażonej skórki pomarańczowej i 50 g rodzynków
  6. wanilia
  7. 2 łyżki kaszy manny
  8. sól

   Zagnieść kruche ciasto, schłodzić, wyłożyć dno tortownicy i podpiec. 
   Ser zemleć, masło utrzeć na pulchną masę, dodawać kolejno żółtka, przesiany cukier i ser. Starannie ucierać. Ubić pianę, dodać na masę serową, dodać bakalie, wanilię, kaszę mannę i szczyptę soli. Lekko wymieszać, wyłożyć na podpieczone ciasto. Wstawić do nagrzanego do 18 stopni piekarnika i piec 50- 60 minut. Po tym czasie wyjąć, schłodzić. Można udekorować płynną czekoladą i orzechami... smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz