Truskawkowe ciasto z pianką i galaretką

7Jqad9E26FnCMcZpvoKPdYzOmGuT7lEErhW67QR0A


Składniki: na dużą standardową blachę:
Biszkopt:
8 jajek
4 łyżki cukru
6 łyżek mąki pszennej
3 łyżki ciemnego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
900 ml mleka
2 budynie śmietankowe
6 łyżek cukru
400 g margaryny

Masa truskawkowa:
1 kg świeżych truskawek
1/2 szklanki cukru pudru
6 łyżek żelatyny lub 3 opakowania galaretki truskawkowej
50 ml wody gorącej
600 g śmietany kremówki

Dekoracja:
2 galaretki truskawkowe + woda do przygotowania
świeże truskawki

Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka, wymieszać. Dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać, aż masa będzie jednolita. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec w 180st. do suchego patyczka tj. ok. 30min.
Upieczony biszkopt przekroić na pół.

Krem:
Ugotować budyń, ostudzić. Margarynę utrzeć, dodawać porcjami do budyniu, ucierać, aż do uzyskanie gładkiej masy. Całość rozsmarować na połówce biszkoptu, przykryć drugą połowa.

Pianka truskawkowa:

Truskawki zblendować z cukrem pudrem na mus, wlać rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce. śmietanę ubić na sztywno. Kremówkę dodać do tężejących truskawek i powstałą masę rozsmarować na biszkopcie.
Na masę ułożyć pokrojone na plastry truskawki, a na koniec, na truskawki wylać tężejącą galaretkę truskawkową. I do lodówki, by stężało.
Ciasto najlepiej smakuje jak trochę postoi i smaki się przejdą...
Ciasto pycha- smacznego...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz