Kotlety mielone ala gołąbki w sosie pomidorowym


Składniki:
1 kg mięsa mielonego wieprzowego
1, 5 cebuli
łyżeczka koncentratu pomidorowego
łyżeczka miodu lub cukru
sól, pieprz, vegeta
rozmaryn
łyżka mąki
3 łyżki bułki tartej
1 opakowanie ugotowanego al dente ryżu
1 jajko
łyżka margaryny
0,5 l wywaru warzywnego
pół szklanki zimnej wody
pół szklanki kapusty kiszonej
pomidor
Wykonanie:

Mięso mielone wymieszać z ryżem, dodać jajko, przyprawy, łyżeczkę koncentratu, cukier, usmażoną na patelni 1 cebulę (posiekaną w drobną kostkę), na koniec dodać bułkę tartą i wodę, uformować kotlety. Gotowe obtaczać w bułce tartej i smażyć.
Do wywaru dodać pokrojonego w kostkę pomidora, pół pokrojonej w półksiężyce cebuli, łyżeczkę koncentratu i poszatkowaną kiszoną kapustę (można ominąć ten składnik), zagotować, doprawić do smaku. Zblędować.
Do wywaru dodać kotleciki, chwilę gotować na wolnym ogniu.
Na patelni rozpuścić margarynę z mąką, upłynnić kilkoma łyżkami wywaru i mieszając (by nie powstały grudki) wlać do kotletów. Całość zagotować.
Do masy na kotlety możemy dodać również poszatkowaną białą kapustę.
Podawać z ziemniakami, chlebem, kaszą.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz