Mazurek Wielkanocny



Składniki:

ciasto:
100g margaryny
250g mąki pszennej
6 łyżek cukru
1 żółtko
2 łyżki kwaśnej śmietany
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić na 3h go lodówki.
Po tym czasie rozwałkować na grubość 5mm, wyłożyć na formę, zagniatając wyższe ranty . Piec w 210st. C przez 20 minut, ostudzić.

Masa:
150g zmielonych migdałów
100g cukru
4 łyżki kaszy manny
3/4 szklanki mleka
Dodatkowo:
5 łyżek dżemu np. pomarańczowego

Kaszę mannę zalać mlekiem, dodać cukier i migdały. Wymieszać, gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż do zgęstnienia masy.
Mazurek posmarować dżemem, wyłożyć na niego masę z migdałów, wyrównać wierzch i udekorować wg uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz