Ciasto zza chmurki

20150730_20.48.13



Składniki:
Ciasto:
  • 300g mąki
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg jabłek

Masa z truskawek:
  • 1 l musu z truskawek
  • 4 galaretki truskawkowe

Beza:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki kakao
  • 50 g płatków migdałowych

Masa twarogowa:
  • 1 kg serka twarogowego
  • 4 galaretki cytrynowe
  • cukier puder do smaku
Wykonanie:
Ciasto :
Jajka roztrzepać z cukrem, dodać masło, mleko, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać mąki, tak by ciasto odrywało się od rąk. Podzielić na dwie części, schować do lodówki. 
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć nadmiar soku.
Jedna częścią ciasta wykleić dno foremki (standardowa, duża), ułożyć na nim jabłka i przykryć pozostałym ciastem.
Piec ok. 35 min w temp. 180st. C
Masa truskawkowa:
Mus truskawkowy (do zrobienia użyłam mrożonych truskawek) wymieszać z galaretkami. Podgrzewać, stale mieszając, by galaretki się rozpuściły.

Masa twarogowa:
Galaretki rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Serek wymieszać z cukrem pudrem do smaku, dodać rozpuszczone galaretki, wymieszać.

Beza: Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder, mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać. Rozprowadzić na blaszce, posypać migdałami i upiec w temp. 170 st. C ok. 15- 20 min.

Ułożenie:
 Na ciasto z jabłkami wylać tężejącą masę truskawkową, odstawić by się zwarła, na masę truskawkową wylać masę twarogową, odstawić, na wierzch położyć bezę. Do masy twarogowej można dodać jeszcze owoce. (ja dodałam borówki).

Smacznego!

1 komentarz: