Kaczka faszerowana/ Kaczka z nadzionkiem




Składniki:
Farsz:
200g wątróbki drobiowej
po 100g serc i 100g żołądków drobiowych
jajko
2 łyżki masła
2 łyżki kaszy manny
pęczek natki pietruszki
sól i pieprz
gałka muszkatołowa (szczypta)

Na pieczoną kaczkę:
1 kaczka
2 łyżki majeranku
sól i pieprz
papryka ostra
łyżka rozmarynu
2 ząbki czosnku
łyżka miodu
łyżka octu
łyżka keczupu



Wykonanie:
Podroby myjemy, drobno siekamy, przekładamy do miski.
Natkę siekamy, dodajemy do podrobów. Żółtko rozcieramy z roztopionym masełkiem, całość dodajemy do miski z podrobami i natką, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodajemy kaszę mannę. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białko i lekko mieszamy.

Kaczkę myjemy, wycieramy papierowymi ręcznikami.
Do środka kaczki (od strony kuperka) nakładamy farsz (luźno, bo farsz trochę napęcznieje) i otwory spinamy wykałaczkami i przewiązujemy sznurkiem.
Miód, ocet i keczup mieszamy, dodajemy posiekane zioła, przyprawy i czosnek przepuszczony przez praskę, wszystko razem mieszamy.
Kaczkę nacieramy przygotowaną marynatą i odstawiamy na co najmniej 1h. Następnie kaczkę wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy do miękkości w 180 stopniach, co jakiś czas podlewając kaczkę wytworzonym podczas pieczenia sosem.

2 komentarze:

  1. Taką kaczkę zawsze robi moja mama, nadzionko pychota.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nadzienie pyszne, to kolejny już przepis z Twojego bloga i nie mogę wyjść z podziwu i rodzina jaka zadowolona.

    OdpowiedzUsuń