Pascha z wiśniami





składniki:
500 g dobrego twarogu
5 żółtek
200 g cukru pudru
pół szklanki słodkiej śmietanki
100- 150 g masła
50 g rodzynków, orzechów włoskich, migdałów, wiśni bez pestek
kieliszek koniaku
pół tabliczki twardej czekolady


Ser zemleć, rodzynki wypłukać, zalać koniakiem, a gdy napęcznieją, przełożyć na sitko.
Żółtka utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Pod koniec ucierania połączyć ze śmietanką. Garnek z masą z żółtek postawić na małym ogniu i mieszając podgrzewać nie doprowadzając do zagotowania, po czym zdjąć i wystudzić. Migdały sparzyć, obrać, posiekać orzechy i dość drobno wiśnie. Ser, żółtka ze śmietaną, bakalie masło i cukier waniliowy wymieszać, przełożyć do szerokiego sita wyścielonego wilgotną gazą, końce gazy zwinąć, przykryć talerzykiem i lekko obciążyć. Po kilku godzinach przełożyć na półmisek udekorować i posypać startą czekoladą. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz