Torcik z jabłkami i budyniem z soku jabłkowego



Składniki:
  • na ciasto
  1. 250 g mąki
  2. 100 g cukru
  3. 125 g margaryny
  4. 2 jajka
  5. cukier waniliowy
  6. 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • na masę
  1. 750 ml soku jabłkowego
  2. cukier waniliowy
  3. 2 budynie waniliowe 
  4. 1 kg jabłek

    
Dekoracja:
    bita śmietana



Z mąki, cukru, margaryny, jajek i proszku zagnieść ciasto. Wyłożyć nim dno tortownicy i boki. Jabłka obrać, pokroić na plasterki, wrzucić do tortownicy.
Z soku zrobić budyń z cukrem waniliowym. Powstałym budyniem zalać jabłka. Wstawić do nagrzanego do 160stopni piekarnika i piec 70 minut.
Po wyjęciu ciasta i wystudzeniu udekorować wierzch ciasta bitą śmietaną i cynamonem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz