Filety śledziowe w keczupie z rodzynkami


Składniki:
10 filetów solonych np. matijas
3 cebule
łyżka koncentratu pomidorowego
100 g rodzynek
łyżeczka cukru
szczypta chilii
200 g keczupu (u mnie włocławski)
4 łyżki oleju

Wykonanie:
Śledzie namoczyć (najlepiej całą noc) w zimnej wodzie.
Cebulę obrać. przekroić na pół i pokroić w plastry (półksiężyce), na patelnię wlać olej, dodać cebulę, by się zeszkliła, następnie dodać rodzynki, cukier, koncentrat i keczup. Chwilkę całość smażyć, by smaki się przeszły. Odstawić do wystudzenia.
Śledzie pokroić w 3-4 cm paski.
Do śledzi dodać przestudzoną marynatę, wymieszać i odstawić, by nabrały smaku.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz