Pizza z kurczakiem





Składniki:



  • * 4 łyżki otrąb owsianych
  • * 2 łyżki otrąb pszennych
  • * 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • * 2-3 łyżki mleka
  • * opakowanie drożdży instant
  • * duże jajko
  • * sól do smaku
  • * przecier pomidorowy
  • * oregano
  • * kawałek piersi kurczaka
  • * curry, papryka, sól, pieprz (do przyprawienia kurczaka)
  • * 4-5 małych pieczarek
  • * 1/4 żółtej papryki
  • * rukola



  • Wykonanie:
    1. Otręby zmielić na puch. Wymieszać ze skrobią, drożdżami i szczyptą soli, następnie dodać jajko i ciepłe mleko. Dokładnie wyrobić ciasto (będzie dość rzadkie), przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na minimum pół godziny w ciepłe miejsce.
    2. Następnie posmarować dokładnie przecierem pomidorowym i posypać oregano. Kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić do smaku i podsmażyć na suchej patelni. Pieczarki pokroić w ćwiartki, paprykę - w kostkę. Równomiernie rozłożyć dodatki, starając się przykryć także brzegi.
    3. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni (uważając, aby brzegi nie spiekły się zbyt mocno :)).
    4. Podawać ze świeżą rukolą.
    Druga wersja (zdj). 
    Ciasto tak jak wyżej,
    pomidorki, ogórek kiszony, bazylia, kurczak, czerwona papryka, szynka z indyka, ser wiejski, przecier pomidorowy

    serek wiejski podpiekamy na teflonie i nakładamy na wierzch pizzy.
    Przecier mieszamy z odrobiną słodzika, solą i bazylia, polewamy na ciasto i na dodatki odrobinę.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz