Szarlotka pod pianką



Składniki:
ciasto:
3 szklanki mąki krupczatki
5 łyżek cukru
1 kg jabłek
200 g masła
5 jajek
3 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
 Pianka:
2 torebki budyniu (ja dałam waniliowy ale może być też np. truskawkowy)
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka cukru pudru

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i posiekane na kawałki masło.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodawać kolejno do mąki i wyrabiać ciasto. Z wyrobionego ciasta odłożyć 1/3 i włożyć do lodówki.
Pozostałe ciasto rozwałkować i wyłożyć na formę ( u mnie duża standardowa). 
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wyłożyć na ciasto.
Z białek ubić pianę, dodać cukier puder i cukier waniliowy oraz budynie.
Masę z białek wyłożyć równomiernie na jabłka. 
1/3 ciasta, która chłodziła się w lodówce zetrzeć na tarce lub rozkruszyć, posypać masę białkową.
Piec około 60 min w temp. 200 stopni C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz